Sanatate si asistenta sociala

Obiectivul principal al acestei activitati este de a imbunatati accesul la serviciile sociale si de sanatate pentru grupul tinta. O precondiţie pentru accesul la aceste servicii este inregistrarea personala adecvata. Prin urmare, in primă instanta, proiectul sprijina persoanele de etnie roma sa se inregistreze in mod corespunzator (certificate de nastere si carti de identitate).

Realitatea arata ca majoritatea persoanelor de etnie roma, chiar dacă sunt inregistrate, daca nu au un loc de munca nu au acces la serviciile de sanatate (doar la cel de urgenta), deoarece nu platesc taxe de asigurare – taxa care este dedusa din salariul persoanelor angajate. Cu scopul de a imbunatati aceasta situatie, proiectul si-a propus sa implementeze un model inovativ de Servicii de ingrijire la domiciliu oferite de romi pentru romi. Pentru a putea realiza acest lucru, primul pas este de a pregati profesional romii si de a-i integra in sistemul de ingrijire la domiciliu.

Cea de-a treia componenta a acestei linii vizeaza diverse servicii de consiliere si sensibilizare cu privire la prevenirea imbolnavirilor si imbunatatirea starii de sanatate, promovarea igienei, a alimentatiei corecte, prevenirea sarcinilor, planificare familiala, ingrijirea copiilor, precum si imbunatatirea accesului la servicii sociale si medicale.

Toate aceste servicii sunt oferite de către Diakonia (asistenţă sociala si ingrijijre la domiciliu), medici generali şi doctori de familie, precum si alti experti din domeniu. Grupul tinta il constituie aproximativ 2500 de romi din 10 locatii ale judeţelor Cluj şi Bihor. Asistenta la domiciliu este practicata in 5 locatii, pentru 1000-2000 persoane.