Bune practici în asigurarea procesului de orientare în carieră

  • 13/06/2024
  • Noutati
  • admin
  • Bune practici în asigurarea procesului de orientare în carieră

    În ultimul an, în colaborare cu Centrul Român de Politici Europene (CRPE), am publicat o serie de documente de poziție cu recomandări privind sistemul de orientare în carierǎ din școlile românești. Printre altele, am aflat cǎ un sistem funcțional de orientare în carierǎ începe cu o strategie națională și o metodologie unitară. În tot acest timp, CRPE a adunat multe exemple de bune practici care confirmǎ această constatare:

    • În Marea Britanie, școlile au obligația de a respecta prevederile cuprinse într-un ghid statutar cu privire la orientarea în carieră, redactat anual de către Departamentul de Educație al Guvernului. Documentul enunță o serie de repere pentru ce înseamnă “bine” în orientarea în carieră și explică metodele prin care acestea pot fi atinse de școli. Criteriile pe care le enunță ghidul pentru o consiliere în carieră de calitate sunt recunoscute de către practicieni la nivel internațional (Gatsby Benchmarks). Ghidul are în spate o strategie națională cu privire la orientarea în carieră (Skills for jobs: lifelong learning for opportunity and growth – White paper).
    • În Norvegia, elevii din învățământul secundar inferior participă în clase la materia “Selectarea parcursului educațional”. Orientarea în carieră din cadrul unităților de învățământ trebuie să respecte “Cadrul național pentru asigurarea calității pentru orientarea în carieră”, precedat de “Strategia națională pentru dezvoltarea abilităților” (Euroguidance Norway, 2022).
    • În Finlanda, elevii și studenții au dreptul la servicii de orientare în carieră în cadrul unităților de învățământ la care sunt înscriși. Acest drept este asigurat printr-un număr minim de ore la fiecare nivel de studiu. Obiectivele serviciilor oferite sunt definite în Curricula națională de bază. De asemenea instituțiile responsabile au redactat ghidul “Criterii pentru o bună orientare în carieră” Documentul se adresează în primul rând practicienilor din domeniu (Euroguidance, Finland, 2023)

    Suntem într-un punct de cotitură pentru orientarea în carierǎ, care poate fi startul unei reforme naționale, și credem că cercetarea bunelor practici este esențială în construirea unui sistem funcțional de orientare în carieră. Vǎ invitǎm să le cercetați și voi în ultimul document de poziție realizat de Centrul Român de Politici Europene pentru Fundația HEKS/EPER România, în cadrul proiectelor “Includerea pe piața muncii a tinerilor adulți din medii vulnerabile din România” și “De la educație la muncă decentă, județul Sibiu”.