Asociatia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a lansat joi 14 ianuarie 2021 proiectul „Prin educație spre vocație!” care își propuneCreșterea gradului de incluziune socială și menținerea în sistemul de educaţie a 645 de elevi în situații de risc din regiunile Centru si Nord–Vest prin crearea de activități de tipul „Școala după școală”.
Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 4.720.491 lei oferit de Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală.
Proiectul este implementat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Fundația HEKS/EPER România, Fundația FAER Reghin și NEWschool Norvegia.
Unicitatea proiectului constă în faptul că îşi propune să se prezinte un model optim de prevenire şi corectare a abandonului şcolar prin îmbinarea metodelor educative norvegiene în sistemul de învățământ, model care va fi aplicat în cadrul a 13 școli din judeţele Alba, Mureş şi Bihor.
Unitățile de învățământ din cele trei județe implicate în acest demers, din județul Alba, parteneri asociați ai proiectului sunt: Școala Gimnazială „Singidava” Cugir, Școala Gimnazială Berghin, Școala Gimnazială Rădești, Școala Gimnazială „Axente Sever” Aiud, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Ighiu cu structurile Șard și Țelna, Școala Gimnazială Miraslău, Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș, Școala Gimnazială „Ioan de Hunedoara Sîntimbru Sat și Sântimbru Fabrică. Din județul Bihor, partener asociat este Școala Gimnazială nr.1 Diosig iar din județul Mureș parteneri asociați sunt Liceul Tehnologic „Petru Maior” Reghin și Școala Gimnazială „Alexandru Ceușianu” Reghin.
Proiectul are ca grup țintă 645 de elevi aflați în situații de risc de abandon școlar, dintre care 479 din mediul rural, structurați astfel: 295 elevi din învățământul primar, 320 elevi învățământul gimnazial, 20 elevi din învățământul profesional și 10 elevi cu cerințe educaționale speciale. Un alt grup țintă format din 170 de părinți, care vor participa la informare și consiliere parentală. De asemenea, 49 de cadre didactice vor participa la un curs de formare profesională privind educația vocațională și transfer de bune practici în Norvegia la partenerul NEWSchool AS din Norvegia
Activitățile cuprinse în proiect sunt foarte variate, fiind adresate nu doar elevilor, ci și părinților acestora și cadrelor didactice.
„Acest proiect a fost depus în cadrul Programului Dezvoltare Locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor, finanțat prin granturile SEE și Norvegiene pentru perioada 2014-2021, în cadrul apelului deschis nr. 2 – Educație incluzivă pentru copii și tineri în situații de risc. (…) Contractul a fost semnat pe data de 11.11.2020 și beneficiază de un grant în valoare de 968.286 euro (4.720.491 lei) oferit de Norvegia, prin granturile norvegiene, în cadrul Programului Dezvoltare Locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor, 2014-2021, în apelul Educație Incluzivă pentru copii și tineri în situații de risc; operator de program fiind Fondul Român de Dezvoltare Socială. Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni și are o valoare totală de 524.499 lei din care 708.073 este contribuție privată.” a declarat Managerul de proiect Daniela Truța.
Persoana de contact:
Manager proiect
Truța Daniela
e-mail: filantropia_ortodoxa@yahoo.com
pagini website: www.filantropiaortodoxa.ro, www.eeagrants.ro, www.frds.ro