Home > Proiectul HOPE

Acest proiect este finantat prin programul Rights, Equality, Citizenship 2014-2020 al Uniunii Europene, în baza contractului de finanțare nr. 849089.

Continutul acestei pagini reprezinta responsabilitatea exclusiva a autorilor. Comisia Europeana nu este responsabila pentru modul in care va fi folosit continutul informatiei.

HOPE – Promovarea Nediscriminarii in Domeniul Locuirii Sociale si la Locul de Munca pentru Romi

Incepand cu luna septembrie 2019, Fundatia HEKS/EPER Romania implementeaza proiectul HOPE, alaturi de Fundatia Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi, coordonator. Proiectul este finantat prin programul Comisiei Europene Rights, Equality, Citizenship 2014-2020 si are o durata de 20 luni.

Pe baza expertizei si experientei anterioare, Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi este responsabil de coordonarea componentei de locuire, iar HEKS/EPER Romania de coordonarea componentei de incluziune a romilor la locul de munca.

Obiectivele proiectului sunt combaterea discriminarii si sprijinirea incluziunii romilor la locul de munca, facilitarea eforturilor de informare a romilor despre drepturile lor si accesarea de locuinte sociale, promovarea legislatiei antidiscriminare si a politicilor de incluziune sociala in domeniul locuirii sociale si la locul de munca.

Rezultatele asteptate sunt: imbunatatirea cunostintelor cu privire la incluziunea romilor post-angajare pentru 40 de angajati de HR si middle management, imbunatatirea cunostintelor angajatilor romi cu privire la drepturile si responsabilitatile lor si la regulile organizatiei, colaborare sporita intre angajatii romi si non-romi, capacitate crescuta de implementare a legislatiei si politicilor antidiscriminare existente pentru includerea romilor, in domeniul locuirii sociale, pentru 30 de autoritati publice locale, cunostinte si competente sporite in domeniul locuirii sociale pentru 30 de experti locali pentru romi, capacitate crescuta de monitorizare, raportare si prevenire a cazurilor de evacuare fortata pentru 15 ONG-uri .

Implementarea proiectului:

In perioada septembrie – decembrie 2019, s-au semnat acorduri de colaborare cu noua companii din judetele Cluj si Bihor. Domeniile de activitate ale companiilor sunt diverse: cabluri, industria alimentară – restaurant, colectarea, sortarea și reciclarea deșeurilor, mobilier. A fost elaborat un chestionar privind incluziunea romilor la locul de munca. Chestionarul are trei sectiuni: una pentru HR, una pentru middle management (de ex. sefi de tura) si una pentru angajati (romi si non-romi). In total, au fost aplicate 296 chestionare in cele noua companii: 222 au fost completate de angajati, 64 de middle management si 10 de personal din departamentele de Resurse Umane. Pe baza informatiilor colectate, va rezulta un raport cu privire la rata de retentie a personalului, posibile motive pentru o rata scazuta de retentie a angajatilor romi, interactiunile intre colegi si cu managementul companiilor.

In luna martie 2020, au fost finalizate:

Instruirile cu companiile colaboratoare au fost finalizate în iulie 2020. Au fost organizate training-uri în 8 companii din județele Cluj și Bihor, cu un număr de 84 de participanți. Programul de formare a inclus atât o parte teoretică, cât și una practică. Principalele subiecte incluse pe agenda au fost: Raportul cu privire la rata de retenție a personalului, posibile motive pentru o rată scăzută de retenție a angajaților romi, interacțiunile intre colegi si cu managementul companiei (cu particularizarea rezultatelor pentru fiecare companie), introducerea Ghidului privind incluziunea romilor post-angajare ca instrument de lucru pentru HR și middle management, recomandări pentru creșterea retenției romilor și a altor angajați vulnerabili (strategii de inducție, strategii motivaționale, strategii de evaluare). În următoarea perioada, formatorii vor sprijini specialistii din departamentele de Resurse Umane si managerii (sefi directi, sefi de tura) în implementarea Ghidului pentru incluziunea romilor post-angajare. Un plan de acțiune va fi personalizat pentru fiecare companie colaboratoare.