Cum pot începe o afacere în România?

Piața românească prezintă o multitudine de oportunități atât pentru antreprenori cât și pentru companiile recent înființate de a-și continua eforturile, oferind o multitudine de perspective ucrainenilor care doresc să se stabilească în România. Mai jos, veți găsi informații relevante pentru afacerile și antreprenorii ucraineni care se gândesc să intre pe piața din România.

Învață de la ucrainenii care au început afaceri cu succes în România. Prin proiectul finanțat de UNCHR și cu sprijinul partenerului nostru, Open Fields Foundation, au fost create 6 start-up-uri la Cluj-Napoca în 2023. Acestea au primit și un sprijin financiar de 30.000 de lei.

Olga Semernikova
Școala de robotică pentru copii



Maryna Hesal  
Grădinărit


Alexandr Smazhuk Școala de marketing onlineMiroshnichenko Larysa Salon de coafurăEvgheni Glazunov Construcții

Cum creați o companie în România

Nu există prevederi legale care să abordeze direct transferul unei firme din Ucraina în România, doar constituirea unei noi companii este posibilă.

Cetățenii ucraineni nu se pot înregistra legal ca PFA (Persoană Fizică Autorizată). Cea mai recomandată și simplă formă de înregistrare a companiei este o Societate cu răspundere limitată (SRL). Capital social minim: Minim 1 RON

Pași pentru înființarea unei companii:

  • 1. Alegerea formei juridice a firmei.
  • 2. Alegerea obiectului de activitate.
  • 3. Alegerea numelui.
  • 4. Întocmirea actului constitutiv.
  • 5. Depunerea cererii la Registrul Comerțului.
  • 6. Înregistrare fiscală.
  • 7. Obținerea autorizațiilor necesare.
  • 8. Deschiderea unui cont bancar.

Câte domenii de activitate pot fi înregistrate pentru un SRL?

Este posibil să înregistrați mai mult de un domeniu de activitate în cadrul unui SRL. Vă rugăm să rețineți că unele domenii de activitate pot necesita autorizații speciale. Nu este nevoie de autorizații speciale la furnizarea de servicii IT (webdesign, să zicem) dar cu siguranță este nevoie de un permis special pentru un restaurant sau o clinică medicală.

Descarcă full presentation pentru înființarea unei firme în România.  Vezi videoVerifică principalul FAQ despre înființarea unei afaceri

Vezi videoclipul, cu traducere în ucraineană, despre înființarea unei firme în România.

Impozitarea companiilor din România

La începutul activității, la înființarea unei firme, se poate alege între o MICROÎNTREPRINDERE sau o FIRMĂ IMPOZABILĂ PE PROFIT. Această alegere se face conform estimărilor bugetare, dar este necesar să știm că o MICROÎNTREPRINDERE trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a obține și menține statutul de MICROÎNTREPRINDERE.

O societate încorporată poate fi considerată MICROÎNTREPRINDERE până când valoarea veniturilor totale pe an nu depășește pragul de 500.000 EURO. În acest caz, taxele sunt:

  • 1%, cu condiția ca entitatea să aibă cel puțin un angajat

Pentru companiile plătitoare de impozit pe profit – rata este:

  • 16% impozit pe profit

Taxa pe valoare adaugata

  • Standard TVA: 19%
  • TVA redus:
    • 9%, pentru mai multe tipuri de bunuri și servicii, cum ar fi (dar nu exhaustiv): alimente, băuturi non alcoolice, produse ortopedice, plante, medicamente de uz uman și veterinar
    • 5%, pentru mai multe tipuri de bunuri și servicii, cum ar fi (dar nu exhaustiv): cărți, ziare, acces la evenimente culturale și sportive, case sociale, catering și restaurant, cazare la hotel
Descarcă full presentation pentru impozitarea firmelor din România.  Vezi videoVerifică principalul FAQ despre impozitarea firmelor din România.

Vezi videoclipul, cu traducere în ucraineană, fiscalitatea firmelor din România. 

Această informație este valabilă la 1 septembrie 2023. Vă rugăm să verificați cele mai recente informații despre impozitarea companiilor din România.

Iată câteva site-uri web care oferă informații fiscale și contabile actualizate:

https://www.contzilla.ro/
https://www.fiscalitatea.ro/cat/taxe-si-impozite-1/

Conducerea unei afaceri de comerț electronic în România

Dacă furnizorii dvs. sunt din UE, beneficiați de facilități vamale semnificative, produsele sunt scutite de taxe vamale, nu plătiți TVA la intrarea produselor în țară, iar procesul de import este mult mai simplificat. Dacă cumperi produse din afara UE, produsele vor fi vămuite la intrarea în UE și vei plăti TVA la valoarea facturii + transport.

Descarcă full presentation pentru desfășurarea comerțului electronic în România  

Aflați despre procesul de derulare a unei afaceri de comerț electronic:
● Alegerea furnizorilor și a produselor
● Logistica (realizarea)
● Platforma de vânzări online
● Marketing
● Relația cu furnizorii
● Buget
Vezi videoVerifică principalul FAQ despre rularea comerțului electronic.

Vezi videoclipul, cu traducere în ucraineană, despre rularea E-Commerce în România.

Nicio pagină anterioară găsită.