HEKS/EPER România a fost implicată activ în ajutorarea ucrainenilor aflați sub protecție temporară în România și a persoanelor strămutate intern în Ucraina încă de la începutul invaziei rusești. Acest lucru s-a putut realiza prin intermediul mai multor proiecte cu finanțare externă, în colaborare cu ONG-uri locale, pentru a oferi un sprijin cât mai rapid și cuprinzător.
Unul dintre aceste proiecte, numit Asistență de urgență multisectorială pentru cele mai vulnerabile persoane afectate de conflictul din Ucraina, a fost realizat cu sprijinul NCA (Norway Church Aid); implementarea proiectului a început în martie 2022 și s-a încheiat cu succes în primăvara anului 2023.
În primele etape ale proiectului, HEKS/EPER România a colaborat cu mai multe organizații precum FONSS, Centrul de Asistență Umanitară și Socială Nicolina și Asociația Ambulanța Life pentru a oferi sprijin de urgență sub formă de adăpost, mese, produse de igienă, consiliere, servicii medicale, cursuri de limbă și activități sociale pentru refugiați. Condițiile de trai în centrele colective au fost îmbunătățite prin extinderea facilităților, prin furnizarea de paturi și spații de depozitare.
Începând cu luna august 2022, proiectul s-a concentrat exclusiv pe Suceava, situată în partea de nord a României, și pe Cernăuți, în vestul Ucrainei, în colaborare cu Asociația Institutul Bucovina.
Activitățile principale au constat în distribuirea de ajutor financiar sub formă de numerar și de vouchere sociale, distribuirea de materiale de igienă, produse alimentare, pachete cu produse pentru iarnă, rechizite școlare, precum și evenimente sociale și activități educaționale pentru copii. Distribuirea de numerar și de vouchere a urmat un proces transparent, bazat pe criterii de selecție care au vizat persoanele și familiile vulnerabile, cum ar fi femeile cu copii, copiii separați sau neînsoțiți, persoanele cu boli cronice sau cu handicap etc.
Per ansamblu, proiectul a urmărit să răspundă nevoilor imediate ale beneficiarilor și să le îmbunătățească condițiile de viață, inclusiv accesul la instalații sanitare adecvate, la bunuri de primă necesitate și la produse necesare pentru iarnă. În plus, HEKS/EPER a dorit, de asemenea, să sprijine sănătatea mentală și bunăstarea beneficiarilor, prin organizarea de activități recreative, de evenimente sociale și educaționale.
Datorită naturii conflictului, implementarea proiectului a fost presărată cu provocări: întârzieri ale achizițiilor publice, dificultăți în găsirea furnizorilor potriviți din cauza lipsei de forță de muncă și a disponibilității limitate. De asmenea, cererea ridicată combinată cu întreruperile lanțurilor de aprovizionare din cauza răboiului au creat, la rândul lor, dificultăți în achiziționarea de articole esențiale, cum ar fi alimente, îmbrăcăminte și tablete. Dar, în ciuda acestor provocări, întreaga echipă s-a adaptat la situația de pe teren pentru a asigura succesul proiectului.
Prin urmare, aproape 37.000 de beneficiari au primit asistență umanitară între martie 2022 și aprilie 2023. Considerăm că acest proiect a stat sub semnul unei abordări pline de compasiune în a răspunde nevoilor diverse ale refugiaților din România și ale persoanelor strămutate în Cernăuți.
Feedback-ul primit de la persoanele pe care le-am deservit vorbește de la sine:
“Sunt foarte recunoscător pentru un astfel de ajutor, care este oportun și adecvat. Dacă există posibilitatea de a continua un astfel de program, vă vom fi foarte recunoscători, pentru că, într-adevăr, atunci când îți începi viața de la 0, avem o mulțime de nevoi, iar datorită unui astfel de ajutor, acestea încep încet-încet să fie acoperite.”
“Suntem pensionari; soția mea are cancer, iar pensia este minimă, datorită vouă rezistăm.”
“Dacă aveți ocazia, vă rugăm să continuați să ne ajutați!”
Parteneriatul astfel consolidat între HEKS/EPER România și Asociația Institutul Bucovina va continua să fie esențial în implementarea unui nou proiect în aceleași zone geografice, trecând treptat de la răspunsul umanitar de urgență la promovarea integrării durabile în comunitate a persoanelor ucrainene strămutate intern și extern.