Proiectul Exerciții la Sol, implementat de Fundația HEKS/EPER România în parteneriat cu Fundația FAER prin programul Active Citizen Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin granturile SEE 2014-2021, se află în faza de lucru pe teren.
După ce liceele agricole din Reghin și Bistrița au găzduit prezentările realizate de experții din proiect, toamna a găsit proiectul la Blaj, unde tinerii de la Liceul Tehnologic ”Ștefan Manciulea” ne-au primit cu interes. Elevii au aflat ce măsuri poate să ia un fermier pentru a avea un sol sănătos, care sunt politicile naționale și europene care sprijină gestiunea sustenabilă a solului dar și care sunt opțiunile profesionale și educaționale pentru tinerii experți din domeniul agricol. Prin prezența studenților de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, în cadrul activităților, elevii au aflat informații nu doar despre oferta educațională a Universității dar și despre viața de student într-un centru universitar mare.
În paralel cu activitatea de diseminare a studiului realizat prin proiect, s-a derulat și o evaluare a practicilor de gestiune a solului implementate de primăriile de comune din cele patru județe cuprinse în proiect: Alba, Mureș, Cluj și Bistrița Năsăud. Din cele 142 de comune ce au primit chestionarul 33 au oferit răspunsuri complete despre acțiunile de informare a fermierilor, logistica relevantă pentru asigurarea sănătății solului dar și despre propunerile lor de îmbunătățire a cadrului legal existent. Printre cele mai relevante concluzii se numără nevoia exprimată de reprezentanții acestor instituții de expertiză atât pentru personalul propriu care derulează informări cât și pentru fermierii pentru a îi ajuta pe aceștia să ia decizii în cunoștință de cauză atunci când lucrează pământul sau administrează diverse pesticide și fertilizatori. Proiectul continuă cu întâlniri cu elevii de licee agricole, vizite de studiu pentru studenții de la USAMV, evenimente cu fermierii și analize de sol pentru aceștia precum și cu contribuții prin activități de advocacy pentru o legislație națională în domeniul gestiunii sustenabile a solului adaptată provocărilor actuale de mediu.