Ghid privind incluziunea romilor post-angajare, realizat in cadrul proiectului HOPE
Experiențele proiectelor anterioare în domeniul ocupării de locuri de muncă au indicat o lipsă a măsurilor de incluziune post-angajare pentru angajații vulnerabili, ceea ce a condus la părăsirea companiei de către mulți angajați, la scurt timp după succesul medierii unui loc de muncă.
Ghidul privind incluziunea romilor post-angajare intenționează să abordeze acest decalaj prin furnizarea de idei și recomandări cu privire la modul în care poate fi crescută satisfacția la locul de muncă și comunicarea dintre angajator și angajați, conducând la creșterea incluziunii romilor și a altor angajați vulnerabili la locul de muncă, respectiv la o rată crescută de retenție pentru angajatori.
Conform studiului realizat, care stă la baza acestui ghid, principalul motiv pentru care angajații părăsesc compania nu este nivelul de remunerare, așa cum este considerat greșit de unii dintre manageri. Angajații romi, pe lângă beneficiile materiale, ar aprecia următoarele:
- un program de lucru mai flexibil, astfel încât să poată rezolva problemele familiale și personale, respectând în același timp regulile și procedurile companiei;
- respect și apreciere din partea conducerii – de obicei sunt angajați în muncă manuală în medii de lucru dificile, care nu sunt foarte apreciate în societate. În acest context, ar însemna foarte mult pentru ei că superiorii lor consideră locurile de muncă drept relevante și importante. Acest lucru ar putea aduce o schimbare semnificativă și în angajamentul afectiv față de angajator;
- ajutor din partea companiei – angajații romi nu sunt obișnuiți să primească foarte mult ajutor, nici de la autoritățile din comunitățile lor, nici de la semenii lor. Interiorizarea faptului că sunt pe cont propriu are o influență negativă asupra abordării responsabilităților profesionale complexe. Datele colectate arată că dorința lor este de a fi ajutați într-un mod semnificativ și de a fi înțeleși, în primul rând.
In capitolul 3, găsiți o prezentare generală a rezultatelor studiului.
Deoarece aceste aspecte critice privind nevoile angajaților romi și din alte grupuri vulnerabile sunt deseori neglijate în mediul de muncă zilnic, în acest ghid sunt prezentate o serie de măsuri organizaționale, cu scopul motivațional de a crește rata de retenție a personalului, în principal în companiile care au participat la studiu și aplicabil în orice instituție care are angajați din grupuri vulnerabile.