HEKS/EPER în Republica Democrată Congo (RDC)

Anul înființării misiunii: 2019

Bugetul misiunii: 14M CHF / an

Număr de persoane asistate: 1.7 milioane

Personal național: 215

Personal expatriat: 17

Zone de intervenție: Provincia Nord-Kivu, Sud-Kivu și Maniema

Conflict în Republica Democrată Congo

Asistență de urgență pentru familiile din zonele greu accesibile

Oamenii din regiunile tribale Walikale, Masisi, Rutshuru și Lubero din provincia Kivu de Nord din Republica Democrată Congo sunt grav afectați de proliferarea conflictelor armate. Regiunea este, de asemenea, foarte greu accesibilă, ceea ce face aproape imposibilă furnizarea de ajutor de urgență. HEKS/EPER asistă oamenii cu reparații de drumuri și furnizează ajutoare de urgență de care beneficiază aproximativ 600 000 de persoane.De zeci de ani, populația provinciei Kivu de Nord din Republica Democrată Congo suportă conflicte armate asociate în principal cu mineritul ilegal, pe fondul tensiunilor politice și etnice. Recrudescența grupării rebele M23 în 2022 a provocat o escaladare a luptelor cu grupurile armate locale pe bază etnică și cu armata națională congoleză în estul Kivu de Nord. Violențele forțează tot mai multe familii să își părăsească satele. Situația civililor a devenit astfel din ce în ce mai critică: strămutarea îi expune la boli și dezastre naturale, dar sunt și ținta abuzurilor, pierzând adesea puținele resurse pe care le aveau. Este greu de alinat suferința acestor persoane, deoarece regiunile în cauză sunt greu accesibile. Livrarea ajutorului umanitar reprezintă o provocare majoră. Starea drumurilor de acces este de așa natură încât acestea sunt impracticabile și, prin urmare, transportul către aceste regiuni îndepărtate este aproape imposibil. Cu toate acestea, populația lor are nevoie urgentă de hrană, adăpost, precum și de asistență medicală, acces la apă potabilă și la instalații sanitare. Proporția ridicată de femei și copii în rândul populației strămutate subliniază, de asemenea, nevoia de protecție, deoarece aceștia sunt mai expuși abuzurilor.

Economia locală în ruine

Principalii factori care stau la baza prăbușirii economiei locale sunt starea precară a principalelor rute de transport, situația instabilă a securității, care limitează și face periculoase călătoriile, și incapacitatea de a comercializa produsele locale. Această situație a declanșat o creștere masivă a criminalității, recrutarea forțată a copiilor, tinerilor și adulților în grupurile armate, precum și munca forțată și colectarea ilegală de taxe.

Prezentă în RDC de la începutul anului 2019, fundația HEKS/EPER lucrează acum în Kivu de Nord pentru a asigura un răspuns la nevoile urgente, prin proiecte finanțate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Direcția Generală pentru Protecția Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar (DG-ECHO), Biroul de ajutor umanitar USAID (BHA) și Fondul umanitar pentru Republica Democratică Congo (FH RDC). Aceste proiecte urmăresc să ofere un răspuns de urgență populațiilor vulnerabile prin furnizarea de servicii precum instalații sanitare, asistență alimentară și în numerar, aprovizionare cu apă potabilă, dar și protecție și asistență medicală, împreună cu organizațiile partenere. Prin intermediul asistenței în numerar multifuncționale și al distribuției de produse nealimentare, proiectul ajută aproape 140.000 de persoane strămutate. 390.000 de persoane beneficiază de activități WASH, iar 40.000 de persoane sunt sprijinite prin relansarea producției agricole. De asemenea, peste 6.000 de familii primesc bani prin programul „bani pentru muncă”, lucrând la drumuri. Acești beneficiari sunt în principal gospodării conduse de femei, familii strămutate, gospodării cu venituri foarte mici sau cu membri care trăiesc cu HIV/SIDA, boli cronice sau au copii subnutriți.

Facilitarea transportului ajutoarelor și sprijinirea economiei locale

HEKS/EPER contribuie la deschiderea accesului umanitar în această regiune, astfel încât ajutorul să poată fi livrat. Infrastructura rutieră este aproape inexistentă sau grav deteriorată din cauza lipsei de întreținere și a devenit aproape impracticabilă, cu atât mai mult cu cât sezoanele ploioase abundente contribuie la formarea de gropi de noroi și alunecări de teren. HEKS/EPER lucrează la deschiderea a aproximativ 90 km de drum și la repararea infrastructurilor, cum ar fi podurile, pe cele două axe principale de transport care leagă teritoriile Masisi și Walikale de Goma, capitala regiunii Nord-Kivu. Aceste activități, pe lângă facilitarea accesului umanitar, contribuie la revitalizarea acestor zone izolate și la facilitarea comerțului între satele situate de-a lungul axelor. HEKS/EPER oferă, de asemenea, asistență prin angajarea localnicilor ca lucrători la repararea drumurilor, prin intermediul unui sistem „bani pentru muncă”.

Răspuns la nevoile urgente ale familiilor strămutate

HEKS/EPER oferă ajutor de urgență persoanelor strămutate de conflicte armate sau dezastre naturale. Pentru a răspunde nevoilor urgente ale acestor populații, distribuțiile de asistență monetară multifuncțională, articole de uz casnic și kituri sanitare sunt organizate cât mai aproape posibil de oameni.

Asigurarea mijloacelor de trai prin instalații sanitare, acces la apă potabilă și alimente

În plus, HEKS/EPER dorește să asigure aprovizionarea cu apă potabilă și îmbunătățirea condițiilor igienico-sanitare. Pentru a reduce incidența bolilor transmise prin apă, comunitățile sunt sensibilizate cu privire la practicile de igienă și sanitație și primesc îndrumare și sprijin pentru a-și construi propriile latrine de uz casnic. De asemenea, acestea beneficiază de sisteme de alimentare cu apă a căror construcție este realizată cu mână de lucru locală, contribuind la ocuparea forței de muncă locale. În zonele cu un număr mare de persoane strămutate, unde există un risc de epidemii, se construiesc latrine de urgență pentru a reduce aceste riscuri.

HEKS/EPER sprijină, de asemenea, reluarea producției agricole de către grupurile vulnerabile de populație care și-au pierdut semințele și echipamentele ca urmare a conflictelor și a deplasărilor repetate. Scopul este de a oferi mijloace sigure și fiabile pentru asigurarea mijloacelor de subzistență, consolidând astfel reziliența grupurilor țintă. Prin activități de agricultură, piscicultură și cultivare a orezului, cultivarea terenurilor, precum și accesul la piețele locale vor fi îmbunătățite, prin reunirea producătorilor în cadrul unor cooperative. Acest lucru servește economiei locale, punând în același timp bazele unei coexistențe pașnice, pentru a încuraja progresul către dezvoltarea locală.

Mai multe noutăți despre activitățile desfășurate în cadrul acestui proiect puteți găsi aici.