Ajutor umanitar în lume

REPUBLICA DEMOCRATĂ CONGO

Anul înființării misiunii: 2019

Personal național: 143

Personal expatriat: 14

Număr de persoane asistate: 460230

Bugetul misiunii: 8M USD

Donatori: SDC, ECHO, USAID.

Parteneri: DCA, MEDAIR.

Vezi mai mult

DESCRIEREA MISIUNII

HEKS a deschis misiunea în Republica Democrată Congo în anul 2019, oferind ajutor de urgență în zonele greu accesibile din estul tării. Obiectivul general al misiunii este de a îmbunătăți condițiile de viață ale persoanelor afectate de conflictele armate din zonă, care au fost nevoite să-și părăsească satul, prin activități precum:

    •  creșterea nivelului de securitate alimentară și a mijloacelor de trai prin distribuirea de ajutor în numerar (Cash Distribution & Cash for work);

    • organizarea de târguri precum și prin dezvoltarea de activități agricole;

    • îmbunătățirea accesului umanitar prin reabilitarea drumurilor și a infrastructurii rutiere, deschizându-se astfel accesul spre zone greu accesibile;

    • îmbunătățirea accesului la apă potabilă și a instalațiilor sanitare

    • îmbunătățirea practicilor de igienă individuală pentru a limita riscurile de contaminare și de răspândire a bolilor transmise pe calea apei în zonele vizate.

În 2022, situația din estul tării,  și mai precis în provinciile Nord Kivu și Sud Kivu unde delegațiade ajutor umanitar HEKS implementează proiecte de urgență și post-urgență, a continuat să se agraveze. În ciuda situației instabile, HEKS va continua să-și pună în aplicare programele, încercând să iși crească activitățile și impactul acestora în beneficiul populațiilor vulnerabile.

Obiectivul este de a combina proiecte de urgență cu proiecte mai durabile care vor îmbunătăți reziliența populației (prin abordări de tip Triple Nexus). Organizația continuă să se bazeze pe o strategie de integrare și acceptare în comunitățile unde operează,  pentru a asigura accesul în zone îndepărtate și dificile.

SECTOARELE NOASTRE DE EXPERTIZĂ
• APA  • IGIENĂ  • SANITAR

Intervențiile au îmbunătățit accesul la apă potabilă și condițiile de igienă pentru cele mai vulnerabile populaţii afectate de conflicte, prin măsuri precum reconstruirea surselor de apă, a latrinelor și a zonelor de spălat din localități. Echipele aflate pe teren efectuează activități de conștientizare și promovare a igieniei personale, de asemenea se ocupă și de distribuția de săpun în rândul comunităților.

REABILITAREA DRUMURILOR SI A INFRASTRUCTURII

În 2021/2022, HEKS a lansat reabilitarea a două drumuri în Nord Kivu (Mpety-Pinga și Pinga-Lukweti) și a unui drum în Sud Kivu (Punctul Zéro-Mikenge Kipupu) prin metoda Cash for Work. Pentru a promova accesul umanitar în zone izolate, HEKS a construit o rețea de infrastructură (poduri, canale, etc.).

Dezvoltarea agriculturii și a pisciculturii

Din 2021, HEKS implementează un program de reabilitare a agriculturii și a pisciculturii în Nord Kivu care include distribuția semințelor, training pentru beneficiari şi reabilitarea iazurilor piscicole.

Contact:
HEKS/EPER

Delegația RDC Ave Mayi-Moto Nr. 182, Districtul Kyeshero Goma – RDC