Scopul inițial al acestui proiect a fost acela de a oferi sprijin adecvat și în timp util refugiaților ucraineni din județul Satu-Mare și din Transcarpatia, ceea ce s-a realizat prin intermediul unei combinații de servicii: distribuție de numerar, distribuție de articole esențiale, adăpost pentru familii vulnerabile, serivicii de transport și de informare. Implementarea celei de-a doua părți a proiectului s-a concentrat pe oferirea de granturi ONG-urilor mici active în răspunsul la criza ucraineană și pe pilotarea unui program de granturi pentru inițiative comunitare implementate de grupuri de ucrainieni din România.
La un an de la începutul războiului, strategia statului român a fost de a încuraja ucrainenii să devină mai autonomi și să își asume responsabilitatea pentru propriile nevoi. În acest sens, programul sclr a fost foarte binevenit, acționând ca un catalizator în împuternicirea comunităților ucrainene din România. Această abordare stimulează supraviețuitorii unui astfel de conflict să își folosească creativitatea și oferă resurse ca aceștia să reușească să-și deservească comunitatea locală prin diferite inițiative. Întregul proiect a fost conceput de către HEKS/EPER și partenerii săi de implementare pe baza nevoilor identificate în studiile existente sau prin interacțiune directă cu comunitățile afectate.
Vezi mai multDonator: Organizația Christian Aid
Organizații partenere: Fundația Creștină Diakonia, LOGS, Aradul Civic, ELS Cluj, La Răscruce, Fight for Freedom.
Perioada de desfășurare a proiectului: Septembrie 2022- August 2023
Număr de beneficiari: 23,774
Activități principale: informare, transport, adăpost, distribuție de produse alimentare și non-alimentare de strictă necesitate, distribuție de numerar, granturi flexibile pentru ONG-uri de mici dimensiuni care sprijinesc ucrainienii din România, granturi pentru inițiative sclr (inițiative implementate de grupuri de ucrainieni)
Locații: Regiunile Satu-Mare și Transcarpatia, Iași, Cluj-Napoca, Baia Mare, Arad, Timișoara, Suceava.