La mijlocul lunii mai, echipa Ukraine Response din cadrul HEKS/EPER România, împreună cu partenerii locali de la Asociația Institutul Bucovina din Suceava, s-a deplasat la fața locului în zona Cernăuți, Ucraina, timp de două zile, pentru a efectua o evaluare a nevoilor în întreaga regiune, pentru potențiale proiecte viitoare.
Echipa a vizitat adăposturile din regiunea Cernăuți și s-a concentrat pe satele care beneficiază mai puțin de sprijin, cum ar fi Tysivtsi, Nedoboivtsi, Kitsman, Hertsa sau Krasnoilsk. În aceste localități, ei s-au întâlnit cu primari, directori de școli, directori de centre și membri ai personalului. De asemenea, echipa a vizitat câteva centre din Cernăuți și s-a întâlnit cu ONG-uri locale deja implicate în sprijinirea persoanelor strămutate intern (IDP). Toate vizitele au inclus grupuri de discuții cu persoanele strămutate intern, organizate pentru a afla care sunt cele mai urgente nevoi ale acestora. Majoritatea persoanelor strămutate intern pe care le-am întâlnit proveneau din oblastele afectate, precum Donețk, Luhansk sau Harkov.
Până în prezent, HEKS/EPER România a intervenit deja în regiune printr-un proiect finanțat de The Norwegian Church Aid (NCA), din vara anului 2022, ajungând la peste 1000 de persoane strămutate intern. HEKS a încercat să îmbunătățească atât standardele de viață pe termen scurt, cât și pe termen lung ale persoanelor strămutate în Cernăuți, punând accentul pe sprijinul pentru nevoile de bază imediate sub formă de bani și vouchere, materiale de igienă, produse alimentare, reabilitarea spațiilor, activități sociale și educaționale pentru copii și distribuirea de articole esențiale NFI (kituri de iarnă, inclusiv haine, kituri școlare, tablete pentru copii).
În cadrul grupurilor noastre de discuție, persoanele strămutate în interiorul țării au exprimat un feedback pozitiv în ceea ce privește eficacitatea cupoanelor în completarea veniturilor lor și în a le permite să achiziționeze articole esențiale care ar fi fost greu de plătit altfel. Cea mai frecventă sugestie a fost ca donatorii să continue asistența în numerar și cupoane atât timp cât este necesar și să ofere ajutor în funcție de mărimea familiei.
În timpul vizitei noastre din mai, am constatat numeroase nevoi, iar printre cele mai predominante se numără cele legate de locuințe (reabilitarea spațiilor, echipamente esențiale, case permanente), asistență de bază pentru susținerea vieții de zi cu zi (cum ar fi asistența financiară) și activități psihosociale și recreative pentru persoanele strămutate intern (care ar putea fi acoperite de inițiativele sclr). Informațiile generale primite pe parcursul vizitei au fost că ajutorul este din ce în ce mai rar.
Per ansamblu, această călătorie a fost un succes, întrucât am aflat despre nevoile actuale ale persoanelor strămutate intern în regiunea Cernăuți și ne-am întâlnit cu potențiali parteneri și facilitatori viitori pentru proiectele de răspuns condus de supraviețuitori și de comunități (sclr).
Urmează să fie decis dacă HEKS/EPER România va continua să intervină în această regiune prin diferite proiecte, însă condițiile grele și situația precară a regiunii Cernăuți înclină balanța spre o astfel de direcție strategică viitoare.
Adăpostul pentru persoanele strămutate temporar în cadrul școlii locale din Tysivtsi:
Întâlnire la primăria din Nedoboivtsi:
Căminul veterinar din Kitsman:
Centrul Filadelfia din Hertsa:
Spitalul de psihiatrie din Crasna:
Centrul regional de asistență psiho-socială din Cernăuți: