Ukraine Response România – Programul de microgranturi și abordarea sclr (în fotografii)

  • 20/04/2023
  • Stiri HA
  • admin
  • Ukraine Response România – Programul de microgranturi și abordarea sclr (în fotografii)

    Începând cu februarie 2023, echipa Ukraine Response a HEKS/EPER România a implementat un program de microgranturi, care vizează refugiații ucraineni din vestul, nord-vestul și nord-estul României. Acest program este menit să ajute ucrainenii aflați sub protecție temporară care trăiesc în prezent în România, provenind din zone de conflict, sprijinind în același timp organizațiile de mici dimensiuni implicate în a răspunde nevoilor acestor persoane.

    Toate activitățile proiectului sunt finanțate de DEC prin intermediul Christian Aid, o fundație cu sediul în Marea Britanie, a cărei misiune este de a lupta împotriva sărăciei globale.

    În ultimele 3 luni, mii de ucraineni relocați în România au fost asistați cu vouchere sociale, provizii alimentare, kituri de igienă, haine și încălțăminte, mese calde, transport, informații și alte servicii prin programul nostru de microgranturi. Iar numărul acestora este în continuă creștere!

    Distributie vouchere sociale – Casa LOGS, Timișoara
    Punct de ajutor la granita dintre Romania si Moldova – Asociatia La Rascruce, Sculeni

    Echipa Ukraine Response a avut ocazia să se întâlnească personal cu toți cei 7 parteneri locali în Arad, Timișoara, Suceava, Iași și Cluj-Napoca în timpul vizitelor de monitorizare. Am descoperit o întreagă rețea de oameni dedicați, toți animați de unicul scop de a ajuta ucrainenii care fug din calea războiului, în cel mai bun mod posibil.

    Vizita de monitorizare – La Rascruce
    Vizita de monitorizare – Asociatia Fight for Freedom

    După ce am finanțat aceste ONG-uri mici și le-am sprijinit în implementarea activităților lor, următorul pas firesc a fost să împuternicim grupurile de inițiativă ucrainene care doresc să își ajute propriile comunități să facă față contextului actual. Cu fonduri de la același donator, derulăm un program pilot sclr (survivor and community-led response), care presupune transferul de putere de la organizații la comunitățile afectate.

    Mai exact, supraviețuitorilor ucrainieni li se pot finanța ideile de rezolvare a diferitelor probleme din comunitățile lor, fiind totodată responsabili pentru toate etapele unui proiect: identificarea problemei, scrierea proiectului, gestionarea banilor și implementarea. Există o putere uriașă în autoajutorare în a consolida demnitatea, recuperarea și reziliența psihosocială a unei persoane, așa că ne bucurăm să putem sprijini și explora această abordare în România.

    Notorious Learning, Cluj-Napoca – prezentare sclr

    Prima rundă de aplicații sclr (doar la Cluj-Napoca) a fost selectată pentru finanțare și abia așteptăm să vedem toate aceste idei creative devenind realitate! Mai multe detalii despre modul în care grupurile de inițiativă noi pot aplica în prezent pot fi găsite aici.

    Institutul Bucovina – prezentare sclr