În cadrul proiectului finanțat de Swiss Solidarity și implementat de Fundația HEKS/EPER în regiunea Cernăuți, în colaborare cu AREAC, echipa de implementare din Cluj-Napoca a desfășurat o nouă vizită pe teren, între 24-26 iulie 2024. Proiectul în cauză are ca scop acordarea de micro-granturi sclr (survivor and community-led responses) grupurilor de inițiativă locală, formate atât din persoane strămutate intern, cât și din membri ai comunității locale din regiunea Cernăuți. În prima fază a proiectului, 30 de inițiative locale au fost implementate (până la finalul lunii iulie).
Această vizită a avut valențe multiple:
În 25 iulie, în urma voturilor și discuțiilor punctuale pe cele mai bune aplicații primite, comisia a deliberat, urmând ca 41 de grupuri de inițiativă sau organizații civile locale să primească granturi sclr ce vor fi implementate in perioada August – Noiembrie 2024.
În a doua jumătate a zilei, o parte din echipa HEKS/EPER a desfășurat vizitele de monitorizare în orașul Cernăuți, unde oamenii, atât localnici cât și persoane relocate în Cernăuți din zonele de conflict, s-au deschis și ne-au spus despre modul în care aceste proiecte locale contribuie la îmbunătățirea nivelului lor de trai. Câteva aspecte menționate sunt legate de îmbunătățirea stării psihice, rezultat vizibil în mai multe inițiative, o mai bună integrare socială a persoanelor strămutate intern în regiune prin accesul la servicii educaționale pentru copii, cursuri de formare pentru adulți, activități sportive etc.
În ultima zi, echipa s-a concentrat pe găzduirea invitaților veniți la evenimentul dedicat discuțiilor pe marginea primei runde de implementare sclr. Participanții au fost invitați să reflecteze asupra principiilor sclr și să se gândească retroactiv la aplicabilitatea lor în cadrul proiectului nostru, urmând ca pe grupuri fiecare să răspundă la următoarele întrebări: ce a mers bine, ce nu a mers cum trebuia și ce se poate îmbunătăți pe viitor.
Suntem recunoscători și bucuroși pentru tot ce am reușit să realizăm până acum! Le mulțumim partenerilor noștri și tuturor celor care au ales să vină în ajutorul comunității locale și să își asume responsabilitatea implementării unui proiect. Continuăm intervenția noastră în regiune cu scopul de a îmbunătăți nivelul de trai atât al celor care au găsit refugiu în Cernăuți, cât și a celor care trăiesc aici în condiții tot mai grele din cauza crizei declanșate de război.