Proiectul “Exerciții la sol”

Proiectul „Exerciții la sol” a reprezentat o abordare complexă și inovatoare a problemei calității solului în exploatațiile agricole din județele Alba, Bistrița, Cluj și Mureș, propunând activități care să conducă la mai buna informare și implicare a fermierilor, studenților și elevilor în problematica solului. Proiectul a inclus vizite de studiu, sesiuni de informare, activități de testare a solului și formularea de recomandări, toate contribuind la creșterea nivelului de cunoaștere a implicațiilor menținerii unui sol sănătos.

Rezultatele proiectului au fost diseminate către actori publici relevanți, precum Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Direcțiile agricole județene și Comisia Agricolă din Parlamentul României, cu solicitarea dezvoltării unui program național de testare a solului pentru a favoriza un sistem de luare a deciziilor privind lucrările agricole bazat pe date științifice.

Principalele rezultate ale proiectului au fost:

  • 250+ fermieri, din județele Cluj, Alba, Mureș și Bistrița Năsăud, informați cu privire la legislația europeană și națională privind gestiunea sustenabilă a solului. Prezentarea de bune practici și discuții aplicate pe standardele GAEC (Good Agricultural and Environmental Conditions) obligatorii în noul Plan Național Strategic.
  • 40 de fermieri participanți la programul de testare gratuită a solului ce au beneficiat de kit-uri de prelevare probe, analize la Oficiul pentru Studii Pedologice și Agrochimice, Mureș și recomandări privind practicile de gestiune a solului bazate pe rezultatele analizelor.
  • 160+ fermieri participanți la procesul de autoevaluare a practicilor proprii privind gestiunea solului.
  • 210+ elevi din 5 licee agricole participanți la sesiuni de informare privind practicile de gestiune sustenabilă a solului.
  • 85 elevi participanți la vizite de studiu în cadrul unor ferme considerate exemplu de bune practici.
  • 40+ studenți participanți la elaborarea evaluării stadiului actual al legislației relevante privind gestiunea solului și la vizita de studiu într-o fermă cu activități integrate – zootehnice și vegetale.
  • 33 de UAT-uri din județele Cluj, Alba, Mureș și Bistrița Năsăud participante la procesul de autoevaluare a practicilor proprii de gestiune sustenabilă a solului.
  • 20 de instituții publice județene cu activitate în domeniul agricol participante la procesul de identificare de soluții privind gestiunea sustenabilă a solului.
  • 4 direcții agricole județene – Alba, Cluj, Mureș și Bistrița Năsăud consultate în procesul de elaborare a contribuțiilor la politicile publice relevante gestiunii solului.
  • 1 propunere de completare a politicilor publice relevante ce ar conduce îmbunătățirea managementului solului: Testarea gratuită a solului pentru fermieri și centralizarea rezultatelor într-o bază de date digitală cu funcții de: evaluare a bonității solului, adaptare a intervențiilor în sol și lucrări de îmbunătățiri funciare în acord cu nevoile solului.
  • 2 organizații participante la proiect care și-au dezvoltat capacitata de a contribui la politicile agricole și de mediu relevante gestiunii solului.

 

Galerie foto