Începând cu data de 1 martie 2022, HEKS/EPER România a dezvoltat multiple acțiuni umanitare ca răspuns la criza de război din Ucraina. Cu sprijinul financiar al donatorilor și ajutorul direct al partenerilor locali, organizația a reușit să sprijine zeci de mii de refugiați din nord-vestul și nord-estul României și persoane strămutate intern (IDPs) în Transcarpatia și Cernăuți. Aceste persoane au primit una sau mai multe dintre următoarele forme de ajutor: sprijin financiar, articole alimentare si non-alimentare de strictă necesitate, adăpost, sprijin medical și psihologic, servicii de informare și transport, servicii educaționale și recreaționale pentru copii etc.
În 2024, proiectele noastre se concentrează în mod deosebit pe împuternicirea grupurilor locale de inițiativă prin oferirea de microgranturi sclr (răspunsuri la criză conduse de comunitate) în vestul Ucrainei (regiunile Cernăuți și Transcarpatia), respectiv pe facilitarea inserției pe piața muncii a ucrainienilor din România (Cluj-Napoca).
Organizația parteneră: AREAC (Asociația Regională pentru Educarea Adulților Cernăuți)
Donator: Organizația Swiss Solidarity, ACT Alliance
Perioada de desfășurare a proiectului: Ianuarie 2024 – Decembrie 2024
Titlu: Sprijin pentru cele mai vulnerabile persoane strămutate intern și pentru membri ai comunităților locale afectate de conflict din regiunea Cernăuți, Ucraina.
Număr de beneficiari estimați: 3,500 (până în decembrie 2024)
Obiectiv: acordarea a 70 de microgranturi pentru implementarea inițiativelor de grup (care au ca scop sprijinirea comunităților locale din regiunea Cernăuți)
Locații: în sate și orașe din regiunea Cernăuți.
Organizația parteneră: Biserica Reformată din Transcarpatia
Donator: HEKS/EPER
Perioada de desfășurare a proiectului: Ianuarie 2024 – Iunie 2024
Titlu: Sprijin pentru cele mai vulnerabile persoane strămutate intern și membri ai comunităților locale afectate de conflict din regiunea Transcarpatia, Ucraina.
Număr de beneficiari estimați: 800 de refugiați
Obiectiv: acordarea a 20 de microgranturi pentru implementarea inițiativelor de grup (care au ca scop sprijinirea și dezvoltarea comunităților locale din regiunea Transcarpatia)
Locații: în sate și orașe din regiunea Transcarpatia.
Organizația parteneră: N/A (implementare directă)
Donator: ACT Alliance
Perioada de desfășurare a proiectului: Ianuarie 2024 – August 2024
Titlu: Creșterea rezilienței comunității de refugiați ucraineni din județul Cluj, România
Număr de beneficiari estimați: 580 de refugiați
Activități: echiparea ucrainenilor din Cluj-Napoca cu abilități și cunoștințe pentru integrarea profesională prin: ateliere specializate și consiliere individuală pre și post angajare, precum și acordarea de microgranturi gestionate direct de membrii comunității pentru sprijinirea eforturilor de angajare (prin servicii de îngrijire copii și de integrare socio-culturala.)
Locație: în orașul Cluj-Napoca.
De asemenea, în prezent lucrăm activ în vederea obținerii de noi finanțări pentru a extinde paleta de servicii oferite ucrainienilor relocați atât în România cât și în zonele din vestul Ucrainei unde avem proiecte în desfășurare.