Raportul cu privire la rata de retentie a personalului, posibile motive pentru o rata scazuta de retentie a angajatilor romi, interactiunile intre colegi si cu managementul companiilor expune rezultatele primei runde de chestionare aplicate de experti ai HEKS/EPER România în firme din județele Cluj și Bihor în perioada noiembrie 2019 – ianuarie 2020, folosind instrumentele elaborate de Adrian Hatos (SC Praxis SRL). Raportul are două părți: prima parte expune rezultatele chestionarului aplicat angajatilor iar a doua parte prezintă rezultatele chestionarului aplicat managerilor (șefi direcți, șefi de tură) și specialiștilor din departamentele de Resurse Umane.
Cele două eșantioane au fost de 216 angajati, respectiv 74 manageri si reprezentanti HR. Patru firme din cele 10 sunt din sectorul cablajelor auto și însumează 28.7% din eșantionul de muncitori, restul ( 71%) fiind active în domeniul salubrității, industria mobilei sau industria alimentară. În ceea ce privește managerii, raportul ponderilor este oarecum inversat: 43 (58%) activează în domeniul cablajelor auto și 42% în sectorul salubrității, industriei mobilei sau al industriei alimentare.
Eșantionul de muncitori cuprinde o majoritate de muncitori necalificați (79.6%), romi (56%), cu vârsta cuprinsă între 20-49 de ani (79%), care execută munci fizice simple la locul de muncă (83,8%), fără să aibă pe nimeni în subordine (93.2%) și cu o frecvență mare a interacțiunilor la locul de muncă.
Marea majoritate a muncitorilor declară opinii favorabile față de locul de muncă. Cele mai importante aspecte pentru evaluarea calității unui loc de muncă sunt: posibilitatea unor zile libere pentru rezolvarea unor probleme familiale, respectul din partea conducerii, concediile plătite, acordarea de bonuri de masă pe lângă salariu și ajutorul din partea firmei pentru situații dificile. La acest aspect putem sesiza o contradicție radicală între angajați și și manageri. În timp ce managerii sunt convinși că aspectul fundamental al motivației angajaților lor este nivelul salariului, muncitorii intervievați dau o greutate mai mare posibilității de a avea zile libere, respectului din partea conducerii, concediilor plătite etc. În ierarhia declarativă a surselor satisfacției în muncă la muncitorii necalificați nivelul salariului este abia pe locul 6.