Cum pot începe să-mi caut un nou loc de muncă în Cluj?

  1. Obțineți un permis de ședere temporară (în acest caz puteți lucra în condițiile legislației române); cu excepția cazului în care cineva are permis de ședere temporară pentru protecție, nu poate accesa piața muncii.
  2. Pregătiți un CV în engleză sau română. Dacă aveți nevoie de ajutor cu CV-ul, APLICĂ (link către formular) pentru asistență de consultanță cu consilieri vorbitori de ucraineană.
  3. Căutați posturi vacante pe site-urile de locuri de muncă și trimiteți-vă activ CV-ul.
  • Căutați ajutor de la Fundația Heks, care oferă gratuit un ciclu complet de sprijin pentru angajare. Heks are o bază de date cu peste 200 de locuri de muncă deja organizată cu angajatori care doresc să angajeze refugiați ucraineni. APLICĂ (link către formular) pentru asistență de consultanță cu consilieri vorbitori de ucraineană.
  • Caută-te prin bazele de date pe care le poți accesa pentru a-ți căuta un loc de muncă:
  1. AGENTIA JUDETEANA PENTRU OCUPAREA FORTEI DE MUNCA CLUJ – cea mai mare baza de date cu locuri de munca disponibile pentru judetul Cluj oferita de agentia guvernamentala:
  2. Jobs for Ukraine O platformă națională gratuită, care potrivește candidații din Ucraina cu oportunitățile de angajare potrivite în România și în străinătate
  3. HIPO pentru ucraineni. Hipo este site-ul pentru cariere, folosit de companiile de top din România care caută talent.
  4. Adecco for Ukraine. Platforma Adecco îi ajută pe ucraineni să găsească locuri de muncă acolo unde trebuie.

Ce ar trebui să știu despre angajarea în România ca ucrainean?

Cetăţenii ucraineni pot lucra în România pe baza unui acord individual de muncă cu normă întreagă, fără a fi nevoie de un permis de muncă. În plus, dreptul de ședere în scop de muncă este extins fără a fi necesară obținerea unei vize de muncă de lungă ședere.

Înainte de a vă angaja în România, este important să vă cunoașteți drepturile și obligațiile și să înțelegeți principiile pieței muncii din România. Munca fără forme legale („piața neagră a muncii”) implică multe riscuri: angajatorul vă poate plăti un salariu mai mic decât minimul legal pe economie; nu există o dată stabilită de plată; nu există un program de lucru stabilit în conformitate cu reglementările legale; nu ai echipament de lucru și protecție; nu aveți dreptul la concediu anual; nu beneficiati de pensii, șomaj, indemnizații, asistență medicală gratuită dacă este nevoie.

Salariu

Începând cu ianuarie 2023, salariul minim brut al țării este de 3.000 lei lunar (1.898 lei salariu net) pentru un program de lucru cu normă întreagă.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în martie 2022 câștigul net mediu a fost de 3.937 lei, cel mai mare câștig net mediu înregistrându-se în programare, consultanță și activități conexe, activități de servicii informaționale (9.968 lei/ aprox. 1995 EUR), asigurări, reasigurări și fonduri de pensii (9.597 lei/ aprox. 1920 EUR), în timp ce cele mai mici venituri medii nete au fost înregistrate în activitățile de cazare și alimentație (2.079 lei/ aprox. 416 EUR) și în fabricarea confecțiilor de îmbrăcăminte (2.169 lei/ aprox. 433). EURO).

Citiți mai multe despre conditions of working in Romaniade pe site-ul oficial guvernamental al și despre free services offered to Ukrainian citizens for integration into the Romanian labour market și scurte informații de la IOM despre Recognising Legitimate Employment. 

Model de contract de munca

Verificați contractul standard de lucru în Ukrainian și Romanian. Angajatorii au dreptul de a edita acest model standard în funcție de condițiile lor specifice.

Puteți depune plângere pentru cazuri de muncă nelegală sunând la numărul verde 0800 868 622 (o linie telefonică fără instrumente furnizată de Inspectoratul Muncii) sau la Inspectoratele Teritoriale de Muncă.

Cum ajută Fundația Heks/Eper la angajare?

Dacă sunteți rezident în județul Cluj aplicați (link către formular) pentru sprijin de consultanță cu consilierii vorbitori de ucraineană de la Fundația Heks. Vă putem ajuta cu:

  • Redactarea unui CV complet (engleza, romana). Cercetarea experienței și abilităților anterioare de muncă;
  • Căutare individuală a posturilor vacante de către un recrutor român pe baza concluziilor consultării, experienței și capacităților dumneavoastră;
  • Contactarea angajatorului, programarea unui interviu, pregătirea pentru acesta, însoțirea acestuia, promovarea în timpul interviului și negocierilor și colectarea feedback-ului angajatorilor; pregătirea unui pachet de documente pentru angajare (obținerea unui număr fiscal, certificate bancare etc.);
  • Consiliere în carieră (dacă sunteți hotărât să lucrați dar vă confruntați cu dificultăți psihologice, vă vom oferi o consultație cu un coach de carieră, un psiholog pentru a identifica dificultățile și cum să le depășiți în cel mai bun mod);
  • Grupuri de schimb de experiență între ucrainenii care lucrează;

Vă recomandăm parteneri dacă aveți nevoie de alte servicii;

Nicio pagină anterioară găsită.