Răspuns multisectorial de urgență pentru ucrainenii din Nord-Vestul României și Transcarpatia – Retrospectivă proiect umanitar

  • 25/10/2023
  • Stiri HA
  • admin
  • Răspuns multisectorial de urgență pentru ucrainenii din Nord-Vestul României și Transcarpatia – Retrospectivă proiect umanitar

    Proiectul umanitar implementat de HEKS/EPER în partea de nord-vest a României și în regiunea Transcarpatia din Ucraina, fiinanțat de Christian Aid prin DEC, s-a finalizat cu succes în luna august 2023. Proiectul și-a îndeplinit în totalitate obiectivele, asigurându-se că persoanele strămutate intern din Transcarpatia și ucrainenii care locuiesc în prezent în România au acces la un sprijin semnificativ, sub semnul siguranței, al demnității și al incluziunii. Implementarea s-a focalizat inițial pe furnizarea asistenței de urgență, ulterior tranziționând spre o abordare bazată pe răspunsul supraviețuitorilor la această criză.

    În total, 23.771 de ucraineni au beneficiat de ajutor umanitar în acest proiect, într-un fel sau altul, de la început până la sfârșitul acestuia. Această amploare impresionantă a proiectului demonstrează dedicarea echipelor implicate în a avea un impact pozitiv imediat asupra vieții cât mai multor ucraineni care fug de război, ajutându-i în același timp să își dezvolte autonomia și independența într-un context cu totul nou.

    Din septembrie 2022 până în aprilie 2023, persoanele strămutate intern în Transcarpatia și ucrainienii sub protecție temporară din județul Satu-Mare au beneficiat de diferite tipuri de asistență de urgență în funcție de nevoile lor: ajutor financiar, provizii alimentare și nealimentare esențiale (cum ar fi kituri de igienă), adăpost pentru familiile vulnerabile, precum și informații și sprijin moral și administrativ constant din partea partenerului local, Fundația Creștină Diakonia Satu-Mare.

    În continuarea proiectului, din martie și până la sfârșitul lunii mai 2023, prin programul de microgranturi flexibile, șase ONG-uri locale din județele Arad, Timișoara, Cluj-Napoca, Suceava și Iași au avut oportunitatea de a accesa fonduri care să acopere nevoile de bază ale comunităților ucrainene din zonele lor. Aceste microgranturi au răspuns diferitor nevoi identificate, astfel că împreună cu partenerii am putut oferi asistență financiară, mese calde, produse de primă necesitate, haine, medicamente fără prescripție medicală, cazare, oportunități de socializare și integrare în aceste zone.

    Programul flexibil de microgranturi a fost un precursor al abordării sclr (răspunsuri la situații de criză conduse de supraviețuitori), care, pe scurt, implică atât transferul puterii de decizie de la o organizație la comunitatea locală afectată, cât și sprijinirea acesteia în conturarea propriului răspuns umanitar, în funcție de nevoile pe care le identifică. Ultimele 3 luni ale proiectului s-au concentrat exclusiv pe această abordare. Pe baza relațiilor stabilite cu ONG-urile locale în timpul programului de microgranturi flexibile, HEKS/EPER a reușit să finanțeze și să sprijine cu succes 25 de grupuri ucrainene în inițiativele lor, după cum urmează:

    • O tabără de vară pentru copiii ucraineni.
    • Asistență financiară pentru pacienții care se luptă cu cancerul.
    • Lecții de canto, instrumente și pictură.
    • Sesiuni de formare pentru a îmbunătăți atât perspectivele economice, cât și cele creative.
    • Cursuri de design și imprimare 3D pentru copii și distribuirea de cadouri pentru familii cu ocazia zilei copilului.
    • Cursuri de literatură și gramatică ucraineană pentru copii.
    • Sesiuni de lucru manual pentru femei – crearea de jucării și accesorii vestimentare.
    • Tehnici de meșteșugărit (macramé).
    • Întâlniri de sprijin pentru mame, cu scopul de a împărtăși strategii de adaptare la viața într-o țară nouă.
    • Drumeții în decursul a mai multor zile, pentru a încuraja plăcerea de a se bucura de natură și pentru a cultiva noi relații în cadrul comunității locale.
    • Evenimente sportive cu participanți atât din comunitatea gazdă, cât și dintre nou-veniți, pentru a promova coeziunea socială.
    • Cursuri de formare în domeniul informaticii pentru a contribui la creșterea capacității de angajare.
    • Programe after-school pentru copii.
    • Terapia prin artă ca activitate de vară.
    • Inițiative de sprijinire a sănătății mintale și de reabilitare pentru copii.
    • Bunăstarea mentală prin yoga.
    • Atelier de gătit deserturi pentru copii și adulți.
    • Lecții de fotbal pentru copii.
    • Oferirea de consultanță juridică celor care au nevoie de ea.
    • Tabere de vară pentru fete și băieți.
    • Activități de interior pentru toate vârstele pentru promovarea unui sentiment de unitate.
    • Activități medicale și sociale care să le ofere persoanelor diverse abilități de a se descurca în viață.
    • Terapie de grup și terapie prin artă (confecționarea de bijuterii).

    Datorită inițiativelor sclr, aceste comunități ucrainene locale din România au devenit mai puternice și mai unite, iar datorită implementării eficiente a acestor proiecte, au început să primească recunoaștere și vizibilitate. Mulți ne-au mărturisit că și-au dezvoltat abilitățile profesionale prin faptul că au fost însărcinați cu responsabilități și trași la răspundere pentru aceste proiecte.

    Au fost nevoiți, de asemenea, să se confrunte cu probleme operaționale într-un context străin (cum ar fi deschiderea unui cont bancar, organizarea unui eveniment, procurarea bunurilor necesare pentru proiectele lor etc.), toate acestea fiind realizate cu sprijinul facilitatorilor comunitari (cărora le mulțumim!) și al unor membri ai comunității românești de la organizații partenere.

    Per ansamblu, abordarea sclr a fost benefică atât pentru comunitatea gazdă, cât și pentru refugiați, promovând înlăturarea barierelor interculturale și creând oportunități pentru experiențe comune. Ca atare, acest schimb nu numai că i-a ajutat pe refugiații ucraineni să-și reconstruiască viața, dar le-a întărit și legăturile cu comunitățile românești care i-au primit cu brațele deschise de la începutul războiului și până acum.

    Feedback-ul majoritar din partea grupurilor de ucraineni este că au decis să rămână în România pe termen nelimitat sau cel puțin până la sfârșitul războiului, ceea ce demonstrează un nivel ridicat de integrare și un puternic sentiment de apartenență la țara noastră. În acest sens, suntem încrezători că abordarea sclr a jucat un rol importnat și ne angajăm să continuăm să promovăm în continuare abilitățile de responsabilizare și de auto-ajutorare ale ucrainenilor pe care îi deservim.

    În încheiere, am dori să le mulțumim călduros prietenilor, colaboratorilor și donatorilor noștri Christian Aid și DEC, care au făcut posibil acest proiect prin furnizarea de resurse financiare și administrative, precum și prin sprijinul lor neobosit. De asemenea, suntem recunoscători tuturor partenerilor noștri minunați cu care am reușit să ducem la bun sfârșit acest proiect!